2009 NARI Capital COTY Merit Award Winner
2009 NARI Capital COTY Merit Award Winner
2009 NARI Capital COTY Merit Award Winner
2009 NARI Capital COTY Merit Award Winner
2009 NARI Capital COTY Merit Award Winner
2009 NARI Capital COTY Merit Award Winner
2009 NARI Capital COTY Merit Award Winner
2009 NARI Capital COTY Merit Award Winner
2009 NARI Capital COTY Merit Award Winner
SHARE

2009 NARI Capital COTY Merit Award Winner

PROBLEMS/ GOALS

Existing space is 2,500 square foot partially finished (shelled-in) lower level suite that includes fireplace. Owners were utilizing as open entertainment area zoned for billiards, ping pong, electronic entertainment. Cased-in vertical support shafts are plainly visible from throughout. Open cavernous expanse, however, stripes the suite of necessary human-scale—the effect being that of an overly large suburban recreation room.

The primary goal, was to scale-down the massive openness, delineating activity areas with a series of well-articulated and varied interior focal points that are self-contained, appropriate to use-objectives and integrated into the larger scheme.

Program requirements include
diagonal limestone flooring throughout basement
except for exercise room which has wide plank engineered floor]
40’ two-level L-shaped bar
wine cooler, refrigerator, dishwasher, microwave
well-defined casual seating area with floor to ceiling stoned walls.
14’ x 20’ exercise area with sauna
Frameless steam shower
Electronic entertainment area
reading zone featuring long wall of bookcases
Owner’s private art studio
SOLUTIONS
In order to bring plumbing to bar area and steam shower we had to bust concrete and re-route the plumbing]
Stonework:
The double layer of exotic granite stone on the bar is one of the nicer features of this project
4 stone columns to delineate open media area (adjacent to bar)
stone course—7’ from ground– to match columns
L-shaped wall of stone defines casual seating area
remove existing fireplace cladding; fireplace re-faced to the ceiling with limestone (acid-washed for rough finish
12’ x 20’ finished with crown moulding and lighting for owner’s art studio
Lighting and Sound:
built-in soffit, fascia with crown moulding for indirect lighting
wall scones
low voltage recessed halogen lighting throughout
20 speaker Bose “Surround Sound” with independently zoned access for each room
HTML wiring for cable
This project overall achieved the customer’s vision to divide a very large and open space into a more suitable entertainment area for their children, their envisioned high end bar, and yet leaving enough room to have sufficient space to host large elegant parties.

READY TO GET STARTED?

Just fill out the form below and we will contact you shortly! Or if you would prefer, feel free to call us at (703) 641-9800. Thank you.

Contact Form