SHARE

Addition Gallery

Scope, Owner Program The owner of this 2 floor “split foyer” in Centreville is a single mother with a 16-year-old son. When the owner’s mother is invited to permanently join the household, plans are underway to create a private in-law accommodation, dramatically improve the kitchen as well as add both a workshop and a dedicated study. As the remodeling must inevitably affect the front façade, owners are also keen on achieving a seamless architectural solution that will augment the home’s curb appeal. Structural, architectural Challenges A major component of the makeover is to be a two-level front elevation addition consisting of a first level garage with rear workshop and a second level master bedroom suite that includes dedicated bath and walk-in closet. Because the new structure’s footprint encroaches on left-side set-back requirements, the contractor obtains a special variance permit and takes pains to remove several nearby trees without disrupting the landscaping scheme. The footprint of the new addition is 16’ x 32’. The front façade—which abuts the driveway– allocates 16’ x 22’ for garage space; there is a 160 sq ft workshop behind the garage for general family use. The second level is developed as living quarters for the newly-arrived senior. A pair of divided light windows (above the gable-roofed garage) lend the front facade a perfectly rationalized symmetry while also providing the front-facing bedroom with lots of natural light and views. A new two-level portico (supported by 18’ Fypon columns) creates a second gable- topped vertical thrust. The varied exterior cladding—consisting or brick at the first level followed by a course of vinyl siding—gives the front elevation a visual rhythm reinforced by surfaces that are alternatively smooth or textured. The entire house was, in turn, completely re-roofed with architectural shingles and crowned with a pair of 2’ x 4’ skylights. Interior Detailing Tiled in porcelain with glass insets, the new 16’ x 24’ master bathroom includes a Jacuzzi on a platform, a sizeable glass shower with frameless door, and a cherry wood vanity with marble surfaces. Other upstairs rooms were converted for use as a private study. To create the substantially larger gourmet kitchen, the contractor removed a bearing wall between the existing kitchen and dining room introducing an open plan with thoughtfully articulated use zones. The centerpiece of the new plan is a 6’ x6’ L-shaped cherry wood counter with a white marble surface. Wood flooring extended throughout the first level lends visual unity. Recessed lights in conjunction with hanging pendant lights provide accented illumination. The assignment includes installing ceramic tiling and cabinetry to a previous unfinished laundry/mudroom, and painting wall surfaces. To accommodate new infrastructure requirements, the contractor also specified and installed two new HVAC systems: one dedicated to the new addition; the second for use in the original structure.
READY TO GET STARTED?

Just fill out the form below and we will contact you shortly! Or if you would prefer, feel free to call us at (703) 641-9800. Thank you.

Contact Form